Hyacinthus (Sümbül)
Baharın gelişini rengarenk çiçekleri ve mis kokusuyla kutlayan sümbüller, ilkbaharda çiçek açan uzun ömürlü bitkilerdir. Soğanlı bitkiler sınıfına giren bu bitkiler kayış şeklindeki canlı yeşil yaprakları ve mor, pembe, beyaz gibi farklı renklerde açabilen çiçekleri ile bulunduğu ortama bahar renklerini taşır. Uygun bakım sağlanırsa uzun yıllar boyunca her ilkbaharda çiçek açarak baharı selamlar.
- Boyut: İlkbaharda büyüyüp çiçeklenen sümbüller 20-30 cm yüksekliğe ve 8-10 cm genişliğe ulaşabilir.
- Işık İhtiyacı: Bahar çiçeği olan sümbüller, genel olarak güneş sever. Günde en az 6-8 saat güneş alması bu bitkinin verimli bir şekilde büyümesini sağlar. Bu nedenle sümbülleri tam güneş veya kısmi gölge alanlara dikmenizde fayda var.
- Sulama İhtiyacı: Sümbül soğanları toprağa yerleştikten sonra küçük soğanlar üreterek büyümeye başlar. Bu büyüme ve çiçeklenme aşamasında toprağın nemli tutulması gerekir. Ancak aşırı sulama yapılmaması önemlidir. Çünkü fazla su, sümbül soğanını çürütebilir. Ayrıca çiçekler ve yaprakların solmaya başlayıp bitkinin uykuya geçtiği yaz döneminde sulamayı azaltmanız gerekir.
- Toprak Tipi: Bu bitki; orta verimli, hafif asidik ve iyi drene edilmiş toprağı tercih eder. Ayrıca çiçeklenme zamanında toprak nemli tutulmalıdır.
- Büyüme Süresi: Sümbüller, uzun süre yaşayabilen bahar çiçeklerinden biridir. Uygun bakım sağlandığında yazın uykuya geçen bitki, sonbahar ve kış mevsimlerinde köklenip her bahar çiçek açarak geri döner. Ancak kısmi gölgede kaldıklarında çiçekleri birkaç yıldan sonra canlılığını kaybedebilir.
- Çiçeklenme Zamanı: Sümbül soğanlarının sonbaharda ekilmesi gerekir. Sonbahar ve kış boyunca köklenen bu bitki, ilkbaharda çiçek açar.
- Budama: Sümbül için budama işlemi, çiçeklenme dönemi geçtikten sonra bitkide tekrar çiçeklenmeyi teşvik etmek için yapılır. Bunun için de çiçekler solduktan sonra çiçek başlarını kesmeniz gerekir. Ancak bu işlem sırasında sümbülün yapraklarını kesmemeniz oldukça önemli. Çünkü bu süre zarfında bitki, gelecek yıl çiçek açmak için soğanında enerji depolar. Yapraklar solup dökülmeden kesmeniz halinde sümbül yeterli enerji depolayamaz. Bu da bitkinin baharda tekrar çiçeklenmesini engelleyebilir.
- Sümbülün En İyi Eşlikçileri: Sümbüller için güneş seven ve baharda çiçek açan bitki çeşitleri en iyi eşlikçiler olabilir. Böylece bahar aylarında farklı çiçeklerden oluşan renkli bir bahçe yaratılabilir. Bunun için de sümbülle beraber aynı dönemde çiçek açan tulip (lale), anemone blanda (Yunan rüzgar çiçeği) ve fritillaria meleagris (damalı zambak) gibi bitkiler tercih edilebilir.
- Evcil Hayvanlar İle Yaşam: Sümbülün tüketilmesi uygun olmadığından bitkiyi, evcil hayvanlarınızın erişemeyeceği bir alana yerleştirmeniz iyi bir tercih olabilir. Böylece bahçeye veya iç mekanlara sümbüllerle estetik bir dokunuş katarken evcil hayvanlarınızın için de güvenli bir ortam yaratabilirsiniz.