Ficus Lyrata (Keman Yapraklı Kauçuk)

Parlak ve koyu yeşil yaprakları ile Ficus Lyrata -diğer adıyla keman yapraklı kauçuk- iç mekanları doğa ile buluşturmak için eşsiz bir seçenek. Üstelik keman yapraklı kauçuk, uzun yıllar boyunca yaşayabilen çok yıllık bir bitki. Bu nedenle de bulunduğu ortamı canlandıran bir bitkiden öte bitkiseverler için adeta bir yol arkadaşı diyebiliriz. 

  • Boyut: Hem doğada hem de iç ortamlarda yetişebilen bu bitkinin yetiştiği bölgeye göre boyutu değişir. Doğada yüksekliği 7,5 ila 15 metreye ulaşabilirken iç mekanda yetiştirildiğinde 4 ila 8 metreye kadar uzar. İlgi çekici yaprakları ise 45 cm uzunluğa ve 30 cm genişliğe ulaşabilir. 
  • Işık İhtiyacı: Ficus Lyrata güneşi sever. Ancak unutmayın ki özellikle yaz sıcaklarında bitkinin doğrudan güneş alması, yapraklarına zarar verebilir. Bu nedenle bitkiyi parlak ama dolaylı güneş alan yerlere yerleştirmek oldukça önemli. Ayrıca yerleştirdiğiniz yerden sık sık taşımamaya özen gösterin. Çünkü keman yapraklı kauçuk çok fazla yer değişikliği sevmez. 
  • Sulama İhtiyacı: Keman yapraklı kauçuğu fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çünkü aşırı sulama, bitkinin köklerinin çürümesine sebep olabilir. Bu nedenle toprağın üst tarafı kuruduğunda sulama yapmanız yeterli.  
  • Toprak Tipi: Suyun köklerde birikmesini önlemek için toprağın iyi drenajlı olması gerekir. Ayrıca iç mekan bitkileri için uygun özel bir toprak karışımı veya perlit ve turba yosunu içeren bir karışım, bu bitkinin yetişmesi için ideal bir yapı sunar. 
  • Büyüme Süresi: Uzun bir ömre sahip olan bu bitki, uygun bakım sağlanadığında 20-50 yıla kadar yaşayabilir. Yavaş yavaş büyüyen keman yapraklı kauçuğun en yüksek noktaya gelmesi ise yaklaşık 10-15 yılı bulur. 
  • Çiçeklenme Zamanı: Bu bitki her ne kadar göz alıcı yeşil yaprakları ile dikkat çekse de aslında keman yapraklı kauçuk, yaz döneminde çiçek açar. Ancak doğada çiçeklenme görülse de iç mekanda yetiştirilen keman yapraklı kauçuk için bu nadir görülen bir durumdur
  • Budama: Bitkinin şeklini korumak ve cansızlaşan yaprakları ayıklamak için budama yapabilirsiniz. Keman yapraklı kauçuğa hasar vermemek için budama yaparken bitkinin gövdesine çok yaklaşmamaya özen gösterin. 
  • Keman Yapraklı Kauçuğun En İyi Eşlikçileri: İç mekanlara doğallık katan keman yapraklı kauçuk ile farklı iç mekan bitkileri tercih edilebilir. Bu bitkinin yanına farklı bir kauçuk çeşidi olan Ficus Elastica, desenli yaprakları ile göz alıcı bir güzellik sunan Philodendron Birkin ve hava temizleme özelliği ile dikkat çeken Sansevieria gibi iç mekan bitkileri tercih edilerek bulunduğunuz ortamda doğadan bir parça yaratılabilir.  

Evcil Hayvanlar ile Yaşam: Keman yapraklı kauçuğun yapraklarının tüketilmesi uygun olmadığından iç mekanlarda bu bitkiyi yetiştirirken evcil hayvanlarınızın erişemeyeceği bir yeri tercih etmenizde fayda var.