Agapanthus (Afrika Zambağı)

Afrika zambağı olarak bilinen Agapanthus; dar kayış şeklinde yaprakları, uzun gövdesi ve gövdenin ucundaki gösterişli çiçekleri ile uzun yıllar boyunca bulunduğu ortama estetik bir dokunuş katabilir. Kökeni Güney Afrika’ya dayanan bu bitkinin çeşitli boyutlara ve çiçek renklerine sahip farklı türleri bulunur. Çiçekleri genellikle mavi, mor veya beyaz renkte olabilen bu bitkinin her sene çiçekleri ile bulunduğu ortamı canlandırması için de bakım açısından bazı detaylara dikkat edilmelidir. 

  • Boyut: Türlerine göre Agapanthus’un boyu değişebilir. Bazı türler oldukça küçüktür ve yüksekliği 20-60 cm’ye ulaşır. Bazı türlerin yüksekliği ise 1.5 m’ye kadar ulaşabilir. Boyuna gelişen bu bitkinin genişliği ise 30-60 cm aralığında değişir. 
  • Işık İhtiyacı: Afrika zambağı, güneş ışığını sever. Bu nedenle bu bitkinin gelişip büyümesi için tam güneş ışığı alacağı alanlar uygundur. 
  • Sulama İhtiyacı: Büyüme zamanında daha çok suya ihtiyaç duyan Afrika zambağını ilkhbahar ve yaz aylarında düzenli olarak sulamanız gerekir. Ancak bitki, bulunduğu ortama yerleştikten sonra daha az suya ihtiyaç duyar. Genel olarak bitkinin toprağının kurumasını önleyecek kadar sulama yapmaya dikkat edin. 
  • Toprak Tipi: Bu bitki; verimli, nemli ve iyi drene edilmiş toprağı tercih eder. Ayrıca büyüme ve çiçeklenme zamanı olan ilkbaharda toprağın gübre ile beslenmesi gerekir. 
  • Büyüme Süresi: İlkbahar ve yaz aylarında gösterişli çiçekleri ile dikkat çeken Afrika zambağı, iyi bakım sağlandığı takdirde uzun ömürlü bir bitkidir. Uzun yıllar boyunca sonbahar ve kış aylarında çiçeklerini döküp uykuya geçen bu bitki, ilkbahar aylarında yeniden çiçeklenmeye başlar. Ayrıca bitkinin gelişimini desteklemek için her 4 yılda bir ilkbaharda bölünerek Afrika zambağı kolaylıkla çoğaltılabilir. 
  • Çiçeklenme Zamanı: Gerekli bakım sağlandığında bu bitki uzun süre çiçekleri ile bahçelere renk katar. Agapanthus, ilkbaharın sonunda başlayarak sonbahar başına kadar çiçek açmaya devam eder. 
  • Budama: Afrika zambağının sonbahar ile beraber çiçekleri solmaya başlar. Tüm çiçekleri solduğunda da bitkinin sonraki sene yeniden çiçeklenmesi için bakım yapabilirsiniz. Bunun için de solan çiçekleri ve yaprakları temizleyin. Bu temizleme işlemi sırasında dilerseniz kışın bahçenizde güzel bir görünüm yaratmak için tohum başlarını bırakabilirsiniz. 
  • Afrika Zambağının En İyi Eşlikçileri: Afrika zambağının bahçenize katacağı renklere çeşitlilik katmak için farklı bitkilerle etkileyici bir kombinasyon yapabilirsiniz. Ancak bu bitki ile uyumlu bir birliktelik için seçilen bitkilerin de güneş ışığını sevmesi ve aynı dönemlerde çiçeklenmesi önemlidir. Bunun için Afrika zambağı için sedum herbstfreude (sonbahar sevinci), salvia yangii (Rus adaçayı) ve asclepias tuberosa (kelebek otu) gibi tam güneş seven ve uzun çiçeklenme dönemine sahip bitkiler en iyi eşlikçilerdir. 
  • Evcil Hayvanlar ile Yaşam: Afrika zambağının tüketilmesi uygun olmadığından bahçe ve iç mekanlarda bu bitkiyi yetiştirirken evcil hayvanlarınızın erişemeyeceği bir yeri tercih etmeniz iyi olabilir. Böylece çiçekleri ile behçeye veya iç mekanlara renk katarken evcil hayvanlarınız için de güvenli bir ortam yaratabilirsiniz.