Acer Palmatum (Japon Akçaağacı)
Acer Palmatum, bilinen adıyla Japon akçaağacı; kırmızı yaprakları, baharda açan çiçekleri ve sonbaharda ortaya çıkan küçük meyveleriyle bahçeleri renklendirmek için eşsiz bir tercih. Her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip bu çalı aynı zamanda kolay bakım şartlarıyla dikkat çeker.
- Boyut: Bir çalı türü diyebileceğimiz Japon akçaağacı büyüdükçe 8 metre uzunluğa ve 8 metre genişliğe ulaşabilir.
- Işık İhtiyacı: Japon akçaağacı güneş ışığını sever. Bu nedenle bu bitkinin tam güneş alan veya yarı gölge olan alanlarda yetiştirilmesi gerekir.
- Sulama İhtiyacı: Nemli toprakta yetişebilen bu bitkinin toprağı genel olarak nemli olmalıdır. Toprağı nemli tutmak için de düzenli olarak sulama yapmalısınız. Ancak köklerin çürümemesi için fazla sulama yapmaktan kaçının.
- Toprak Tipi: Bu bitki; nemli, iyi drene edilmiş, organik olarak zengin ve hafif asidik toprakta kolayca yetiştirilir.
- Büyüme Süresi: Uygun bakım sağlandığında uzun yıllar boyunca yaşayan Japon akçaağacı en yüksek noktaya 10-20 yılda ulaşır.
- Çiçeklenme Zamanı: İlkbaharda çiçeklenen Japon akçaağacının yazın çiçekleri dökülür ve yaprakları yeşillenir. Sonbaharda ise yaprakları yeniden kızarmaya başlayarak küçük morumsu meyveler belirir.
- Budama: Az bakım gerektiren bu bitki çok az budamaya ihtiyaç duyar. Eğer budama gerekiyorsa bitkinin uyku dönemi olan kış mevsiminde yapmanızda fayda var.
- Japon Akçaağacının En İyi Eşlikçileri: Bahçelere gösterişli bir dokunuş yapan Japon akçaağacının en iyi eşlikçileri kendisi gibi tam güneş ve nemli toprak seven bitkilerdir. Örneğin sarı çiçekleri ile dikkaç çeken Euphorbia Polychrome (yastık sütleğen) ve ilkbaharda açan beyaz narin çiçeklere sahip Leucojum Vernum ile rengarenk bir bahçe yaratabilirsiniz.
Evcil Hayvanlar ile Yaşam: Japon akçaağacı, bahçeler için uygun bir çalıdır. Bu çalının çiçeklerinin ve meyvelerinin tüketilmesinin herhangi bir zararı olmasa da bazen alerjik reaksiyonlara veya sindirim problemlerine yol açabilir. Bu nedenle Japon akçaağacı bulunan alanlarda evcil hayvanlarınızı dolaştırırken özellikle mide hassasiyeti olan dostlarınızın meyveleri tüketmemesine dikkat etmenizde fayda var.